Sosiale roller - ditt valg

Sosiale roller knyttes til forventninger og vaner rundt hvordan du er og hvordan du føler du må være mot ulike mennesker, i ulike sammenhenger. Men noen ganger kan enkelte roller føles feil, begrensende, eller slitsomme å skulle opprettholde. Da er det på tide å ta grep.

Så hvem er du i venneflokken, innad i dramagjengen, på jobb, på trening, som kjæreste, eller på skolen? Noen tenker vi på som «klassens klovn», -den som alltid har noen rare påfunn. Noen er «den skoleflinke», andre kan være «den stille», den «pene og vellykkede», «den tøffe», eller «den lojale som alltid stiller opp». Noen har gått inn i en rolle hvor de forventes å være den som ordner opp, andre kan ha latt andre ordne opp for seg så lenge at de forventes å være passive.

Roller dannes både av vaner, og forventninger fra deg selv og andre til hvordan du skal være i ulike sammenhenger. Men i bunnen av alt dette ligger det viktigste: personligheten din. Og den vil alltid være i vekst og utvikling hele livet, du gjør nye ting, møter nye mennesker, lærer av det livet du lever. Det er dermed ikke meninga at du skal passe inn i en bestemt rolle over tid.  -Da vil du ikke utvikle deg!  Det er også menneskelig å være sammensatt, og ha både varierende humør og dagsform. Hvilke sider av deg selv du har behov for å ta frem vil derfor kunne variere fra dag til dag. Det er helt OK.  

Det kan føles trygt å ha de samme sosiale rollene over tid. Nettopp fordi de har blitt dannet over tid, slik at de rundt deg har begynt å forvente at du skal være “sånn” i den sammenhengen, og “sånn” når du gjør noe annet. Men i det øyeblikket du lar andres forventninger styre hvilke sider ved deg selv du kan vise frem, hva du kan si, mene, gjøre, hvordan du kler deg osv., begynner du å begrense din egen utvikling. Og det er både trist, -og unødvendig!

Skape nye rutiner rundt hva du viser frem og tør å si i de relasjonene det gjelder!

Å bryte ut av sosiale roller som føles feil eller begrensende er ikke komplisert. Det dreier seg om å starte med å gjøre ting litt annerledes i små steg. Vise de det gjelder nye sider ved deg selv, og så stå ved det over tid. Det vil kunne oppleves skummelt i begynnelsen. Og du vil kunne møte reaksjoner, noe som er helt naturlig. Men etter hvert vil de fleste venne seg til at du ikke bare behøver å være «sånn», men også kan være både på det ene og andre viset. 

Er du den som alltid stiller opp for andre, kan en start for eksempel være å øve deg på å si «nei, jeg har ikke tid eller overskudd til å hjelpe til i kveld», og så stå ved det. Er du en som alltid har holdt deg i bakgrunnen uten å bli regnet med i diskusjoner, fordi du bruker å være stille?  -Tenk over hvilke verdier du har, og øv deg på å bryte inn i samtaler med din mening! Kanskje trenger du å trene på å ikke alltid være morsom, vise mer alvorlige sider ved deg selv? Du blir ikke mindre tøff av å også vise alvor og følelser, og du blir ikke mindre smart av å tillate deg å ikke gjøre alt perfekt. -Snarere tvert imot! 

Og hvis du ikke opplever aksept for de nye sidene ved deg selv etter det har gått litt tid? Vel, da kan det hende at du og de det gjelder rett og slett har vokst litt fra hverandre. Noen ganger innebærer det å vokse det å gi slipp på ting. Det er ikke noe nederlag.

Trenger du hjelp til å finne mot, eller måter å bryte ut av noen roller du føler deg låst i, kan du kontakte en av våre coacher i appen. Eller kanskje gjør bevisstheten rundt roller at du våger å kaste deg ut i noen endringer helt selv?

Her kan du lese mer om rolleteori og sosiale normer

Klem fra WMU Coach Lena

Forrige
Forrige

Resiliens – stødighet i livets prøvelser

Neste
Neste

På kryss og tvers for mental helse