Resiliens – stødighet i livets prøvelser

Har du hørt om ordet resiliens? Dette kan forklares som evnen til å møte motgang og vanskelige livssituasjoner uten at man blir helt knekt av det. Resiliens henger sammen med evnen til å bevare en god psykisk helse, også når man opplever noe tøft. Alle vil oppleve både oppturer og nedturer, og resiliens er noe som kan bygges opp. Så la oss se litt mer på dette!

Ofte oversettes resiliens til motstandskraft på norsk. Resiliens handler likevel ikke om å holde problemer, nedturer og vanskelige følelser på avstand. Tvert i mot. Det dreier seg om å vedkjenne det vanskelige man møter, sette ord på det, for deretter å finne nye måter å gripe ting an på uten å gi opp. Det dreier seg også om å finne faste, positive holdepunkt i hverdagen som veier opp for mye av det utfordrende man vil møte som menneske.

En forutsetning for resiliens er at man skiller mellom ting som skjer, og hvem du er innerst inne, eller har potensial til å være. Å grave seg ned og konkludere med at «jeg er dum, dette kan jeg ikke» etter en dårlig eksamen vil ikke være resilient. En resilient tankegang vil derimot være: «ok. Så gikk det ikke så bra denne gangen, men dette definerer ikke hvem jeg er og hva jeg er istand til. Hva kan jeg gjøre for å klare dette bedre neste gang? Hva må jeg selv gjøre annerledes, og hvor kan jeg finne hjelp til å bli bedre?». Resiliens handler dermed om å anerkjenne, finne nye veier, og ta grep. Resiliente mennesker lærer dermed av motgang, uten å stoppe opp i den. Det er i bunn og grunn et valg du kan ta.

Resiliens handler også om kunnskap om en selv og positivt selvsnakk. Hva er mine sterke sider? Hva trenger jeg å trene på? De gangene jeg har lyktes med noe, hva gjorde jeg da? -Resiliente mennesker har en sterk evne til å oppsummere ting de er gode på, eller liker ved seg selv og livet sitt. Dermed blir ikke ett enkelt nederlag verdens undergang.

Mye av styrken som ligger i resiliens kommer også fra det å omgi seg med mennesker som er gode for deg, som trekker deg opp, eller som gjør deg bedre. Oppsøker du disse menneskene når du har gått på en trøkk? Og hvis du ikke føler du har det nettverket du skulle ønske, -hvor kan du oppsøke nye bekjentskaper?

Personlighet og tidligere erfaringer gjør at noen mennesker er mer resiliente enn andre. Men ved å velge å lete etter nye taktikker, personer og aktiviteter som trekker deg opp, og reflektere mer over dine sterke sider og muligheter, vil du raskt bli mer resilient.

Du vil stå sterkere i livet rett og slett.

Forrige
Forrige

Tre steg du ofte gjør feil når du ønsker resultater med trening

Neste
Neste

Sosiale roller - ditt valg